Dagens arbetsmarknad är minst sagt föränderlig. Nya yrkesroller uppstår och andra försvinner, samtidigt som innehållet i vissa förändras. Att erbjuda anställda möjlighet till vidareutbildning är därför en avgörande faktor för att hålla företaget relevant.
Vidareutbildning blir också allt viktigare när arbetstagaren väljer arbetsplats. En studie från 2019 visar att för studenter födda 1982 och senare så är det ett krav att arbetsplatsen ska ge möjlighet till personlig kompetensutveckling. På så sätt spår vi att det är arbetsgivare som erbjuder kompetenshöjande utbildningar som kommer att öka i popularitet i framtiden.
Så hur går man tillväga rent konkret? Vi guidar dig!
Matcha rätt utbildning
Först och främst gäller det att tänka efter ordentligt kring vilken utbildning som passar företaget och medarbetaren i fråga bäst. Att bara skicka iväg personal på kurs har oftast inte så stor effekt. Det mest effektiva är att kunna anpassa utbildningen efter företagets övergripande mål, de faktiska arbetsuppgifterna och den enskilde medarbetaren.
Se det som investering
Vidareutbildning är en investering som kan användas till sin maximala potential på olika sätt. Ett sätt att göra det på är att låta personen som varit på utbildningen hålla en intern föreläsning för andra anställda och på så sätt föra kunskapen vidare. Genomgången kanske inte blir lika gedigen som själva utbildningen, men om inte annat så ger det en ökad förståelse internt för ett nytt ämne.
Ta egna initiativ
Du som anställd kan ofta själv ta egna initiativ till kompetenshöjning. Idag, när många jobbar hemifrån och känner att de har mer tid än vanligt, kan ett kostnadsfritt webbinarium innan arbetsdagen börjar eller under lunchtimmen vara ett perfekt sätt att få nya kunskaper. Det behöver inte vara speciellt avancerat – ibland vill man bara bli uppdaterad på hur ens bransch ser ut i dagsläget. Lägger man lite tid på att leta bland det stora utbudet som finns online så kommer man garanterat att hitta något som är både intressant och relevant.
Glöm ej de mjuka egenskaperna
Det är dock viktigt att inte lägga allt för stort fokus på teknisk kunskap. Såväl arbetsgivare som arbetstagare ser idag ett ökat värde av goda ”soft skills”, det vill säga kunskaper som samarbets-, kommunikations- och inlevelseförmåga. Var därför öppen för förslag från anställda om att vidareutbilda sig inom icke-tekniska egenskaper – dessa är färdigheter som blir allt mer efterfrågade på dagens arbetsmarknad. Dessutom blir de inte lika lätt inaktuella som tekniska färdigheter och anses därför vara ett hållbart sätt att öka kompetensen inom företaget.
Slutligen är det värt att nämna att de flesta människor har ett behov av att utvecklas. Som arbetsgivare bör man därför utgå från att ens anställda gärna tar del av kompetenshöjande utbildningar. Vidareutbildning är en god strategi för att behålla kompetent och viktig personal inom företaget. Lycka till!
Att vidareutbilda sin personal på ett modernt sätt
Vidareutbildning är ett effektivt sätt att hänga med i arbetsmarknadens utveckling, men också ett sätt att visa uppskattning för sina medarbetare. Så hur satsar man på sina anställdas personliga utveckling på ett smart, modernt och hållbart sätt? Vi har några tips.