– Den här undersökningen visar att många techbolag har en del att jobba på – inte enbart för att jämställdhet borde vara en självklarhet, utan även av rent egenintresse. Om företagen ska lyckas rekrytera och behålla kvinnlig kompetens i framtiden är ett aktivt jämställdhetsarbete en förutsättning, säger Michael Egnell, Managing Director för Experis Sverige.
Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har nått full jämställdhet vad gäller faktorer som lika lön, lika möjligheter till karriärutveckling och ledarskapsutveckling. Det visar en undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av IT-konsultbolaget Experis. Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln anser sig ha kommit längst – 26 procent av arbetsgivarna uppger att de har nått full jämställdhet.
Sämst av de åtta tillfrågade branscherna är alltså IT-branschen, där endast 6 av 70 svarande företag, 9 procent, uppger att de är jämställda. 46 procent av IT-företagen uppger att de börjar närma sig full jämställdhet, medan 37 procent uppger att de ”har ganska långt kvar”. 6 procent har långt kvar till jämställdhet. Samtidigt har endast 54 procent av landets IT-företag en policy för att främja jämställda möjligheter till karriärutveckling.
– Tre av fyra arbetsgivare i techbranschen lider av kompetensbrist, och på många sätt är det medarbetarens marknad. Rörligheten är hög och företagen konkurrerar om kompetensen. För att vara en attraktiv arbetsgivare måste du säkerställa att arbetsplatsen erbjuder likabehandling oberoende av kön, annars kommer hälften av talangen att söka sig till konkurrenten som gör ett bättre jobb, säger Michael Egnell.
Yrken med IT-kompetenser finns återkommande på Arbetsförmedlingens lista över framtida bristyrken och branschen lider sedan länge av en svårbotlig kompetensbrist. Samtidigt visar siffror från Statistiska Centralbyrån att andelen kvinnor i IT-branschen var 30 procent år 2021, medan 17 procent av branschens vd:ar var kvinnor.
Topplista: Andel företag per bransch som uppnått full jämställdhet
- Servicenäringen samt parti- och detaljhandeln, 26 procent
- Telekom- och mediabranscherna, 18 procent
- Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin, 17 procent
- Bank-, finans- och fastighetsbranscherna, 15 procent
- Transport, logistik och fordonsindustrin, 14 procent
- Energi- och samhällsservice, 14 procent
- Hälsa, sjukvård och life science, 12 procent
- IT-branschen, 9 procent
För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
[email protected]