Många företag erbjuder nu möjligheten att arbeta på distans som en förmån, vilket kan stärka arbetsgivarens varumärke och attrahera talanger, särskilt IT-profiler som sätter flexibilitet högt på listan över krav. Men med denna nya arbetsmodell kommer också ökade säkerhetsutmaningar. Distansarbete erbjuder många fördelar, men att anställda jobbar hemifrån eller på caféer innebär också nya säkerhetsrisker som företag måste hantera proaktivt.
- Så här efter pandemin, där distansarbete hemifrån blev vanligt, har det skapats en förväntan från arbetstagare att kunna ha en flexibilitet i var man utför sitt arbete, säger Karolina Wielbass Löthman som är Head of People & Culture på Experis. Det här öppnar upp en möjlghet för företagen att hitta kompetens och lösa sina behov även om kompetensen finns på annan ort. Det öppnar upp för en bredare talangpool att leta i och det är fördelaktigt när alla företag brottas med kompetensbrist. För IT konsulten har det nästintill blivit en hygienfaktor man förväntar sig att företagen ska erbjuda.
Men distansarbete innebär också nya IT-relaterade risker för företag. Här går vi igenom de största säkerhetsutmaningarna med distansarbete och ger konkreta råd om hur ditt företag kan skydda sig.
Säkerhetsutmaningar vid distansarbete
Routern hemma – ett av de största säkerhetshotenMånga företag underskattar riskerna med hemnätverk. Har du koll på vilka nätverk dina medarbetare använder hemma? Ett fabriksinställt lösenord på routern eller ett öppet Wi-Fi är som att lämna dörren till ditt företag olåst dygnet runt. Hackare kan enkelt utnyttja sådana oskyddade nätverk för att få åtkomst till företagets data. En så enkel åtgärd som att byta lösenord på routern kan drastiskt minska risken för intrång.
Personliga enheter ofta utan skydd
Många anställda använder privata enheter som datorer, smartphones eller surfplattor för att komma åt företagets system, vilka kan sakna rätt skydd. Som arbetsgivare behöver du ställa tydliga krav på säkerheten även för personliga enheter.
Wi-Fi och öppna nätverk på caféer – enkla mål för hackare
När anställda arbetar från hemmet eller på ett café finns risken att de anslutar till Wi-Fi-nätverk som inte är säkra. Offentliga nätverk, i synnerhet, är en stor risk eftersom hackare enkelt kan avlyssna trafiken på dessa nätverk.
Brist på säkerhetsrutiner
När anställda jobbar hemifrån saknas ibland tydliga rutiner, vilket kan leda till onödiga risker. Utbildning i IT-säkerhet är nyckeln för att förhindra många säkerhetsincidenter.
GDPR gäller även på hemmakontoret
Är det okej att skriva ut känsliga rapporter och slänga bland soporna? Vad händer om barnen viker pappersflygplan av kontoutdrag från banken? En viktig aspekt av distansarbete är att när anställda tar med sig arbetet hem följer även ansvaret för att hantera känsliga data och dokument korrekt med. Det innebär att arbetsgivaren behöver säkerställa att medarbetarna har rätt verktyg för att skydda känslig information – både i digital och fysisk form.
Så skyddar du företaget vid distansarbete
För att skydda företaget och dess data när anställda jobbar hemifrån eller på distans, är det viktigt att implementera rätt säkerhetsåtgärder. Här är några konkreta råd:
- Använd VPN
En VPN krypterar trafiken och skyddar känslig information när anställda ansluter till osäkra nätverk. Detta är avgörande för att säkerställa att data inte hamnar i fel händer när anställda arbetar från hemmet eller från offentliga platser.
- Starka lösenord och tvåfaktorsautentisering
Ett starkt lösenord är en av de enklaste men mest effektiva åtgärderna för att skydda företagsdata. Uppmuntra anställda att använda unika lösenord för varje konto och använd lösenordshanterare och tvåfaktorsautentisering (MFA). Enligt Microsoft kan MFA blockera upp till 99,9 % av automatiserade attacker.
- Använd företagsägda enheter
Företagsägda enheter är säkrare och kan konfigureras med rätt skyddsåtgärder, som antivirus och säkerhetsuppdateringar. Företagets IT-avdelning kan då också övervaka och styra säkerhetsinställningar, vilket är svårare om medarbetarna använder sina egna enheter.
- Regelbundna säkerhetsuppdateringar
Se till att alla enheter har de senaste uppdateringarna och att automatisering av uppdateringar är aktiverad. Cyberbrottslingar utnyttjar ofta kända sårbarheter i programvaror, och om dessa inte åtgärdas med uppdateringar kan företagets data vara i fara.
- Utbilda, utbilda, utbilda
Regelbunden utbildning i IT-säkerhet är avgörande för att minimera riskerna för cyberattacker. Alla anställda bör utbildas i cybersäkerhet, särskilt när de arbetar på distans.
- Säkerhetspolicy för distansarbete
En tydlig säkerhetspolicy för distansarbete är nödvändig. Policyn bör inkludera riktlinjer för användning av personliga enheter, hantering av känslig information och hur anställda ska rapportera säkerhetsincidenter.
Distansarbete: Både en förmån och en utmaning
Distansarbete har blivit en populär arbetsform som ger anställda större flexibilitet och balans mellan jobb och privatliv. Detta innebär dock att företag måste vara proaktiva när det gäller säkerheten för att skydda sin data. Med rätt strategier och åtgärder kan företag erbjuda denna förmån utan att kompromissa med säkerheten.
Experis har ett brett tjänsteutbud inom cyber security och våra erfarna konsulter kan hjälpa dig stärka alla delar av företagets IT-säkerhet. Vi kan också skräddarsy utbildningar i IT-säkerhet för just era behov, eller komma ut till er organisation och genomföra utbildningar på plats. Kontakta oss för att få hjälp med exempelvis en policy för distansarbete ur ett IT-perspektiv.