– IT- och techbranschen är en viktig motor för den svenska arbetsmarknaden, och även om arbetsgivarna nu förväntar sig en något lägre rekryteringstakt än under de senaste åren är detta en relativt stark prognos. Samtidigt är det viktigt att IT-företagen vågar satsa, både genom rekrytering och intern kompetensutveckling, om man ska kunna konkurrera internationellt även i fortsättningen, säger Helen Remnås, vd för Experis i Sverige.
Fyra av tio arbetsgivare i Sverige tror att de kommer behöva rekrytera
IT- och techbranschen växer stadigt i Sverige – år 2023 var mjukvaru- och systemutvecklare det fjärde vanligaste jobbet i landet, enligt SCB. Inför det andra kvartalet 2025 tror branschens arbetsgivare på en rekryteringstakt i nivå med föregående kvartal. 40 procent av arbetsgivarna tror på en ökad arbetsstyrka medan 17 procent förutser en minskad sysselsättning, vilket ger en sammanlagd jobbprognos på +23 procent. Det visar Experis Arbetsmarknadsbarometer, som tillfrågat över 40 000 arbetsgivare i 41 länder, varav 788 arbetsgivare i Sverige.
Även om prognosen är långt ifrån svag så är det endast den tredje starkaste branschprognosen i Sverige, och klart under den rekryteringstakt på +39 procent som man förväntade sig inför motsvarande kvartal i fjol. Globalt är tongångarna mer optimistiska – med en jobbprognos på +35 procent leder IT-branschen utvecklingen och är den sektor som visar starkast rekryteringsvilja för 16:e kvartalet i följd.
Blygsam sysselsättningsprognos beror troligen på osäkert ekonomiskt läge
Den främsta anledningen till att arbetsgivarna inom den svenska IT-branschen tror på en ökande arbetsstyrka inför det andra kvartalet är att företagen expanderar och skapar fler tjänster, vilket 59 procent av de rekryterande arbetsgivarna uppger. Den vanligaste orsaken till att IT-företag gör sig av med folk är nedskärningar eller omorganisationer.
– Även om prognosen är svalare för tredje kvartalet i följd så vet vi att kompetensbristen inom den svenska IT-branschen är stor. Den något mer blygsamma sysselsättningsprognosen beror därför knappast på en ovilja att rekrytera, utan handlar snarare om en osäkerhet kring det ekonomiska läget, säger Helen Remnås.
Viss optimism på arbetsmarknaden som helhet
Även på arbetsmarknaden som helhet ser svenska arbetsgivare på framtiden med viss tillförsikt. Jobbprognosen inför det andra kvartalet ligger på +19 procent, vilket är något högre än föregående kvartal och den starkaste prognosen sedan första kvartalet 2024. Globalt är det främst Nordamerika och Asien som leder utvecklingen, med samlade sysselsättningsprognoser på +34 respektive +30 procent.
Svenska branschprognoser
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
Mätningen utfördes under perioden 2–31 januari 2025.
Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar