Vad är fejksidor på nätet?
Fejksidor på nätet är falska webbplatser som skapats för att se ut som riktiga, ofta med syfte att lura besökare att tro att de är äkta. De kan efterlikna kända varumärken, som Gucci, Netflix eller Apple, eller utge sig för att vara nyhetssajter för att sprida falsk information.Fejkade nyhetssidor
Medan många falska hemsidor fokuserar på att sälja produkter eller stjäla personlig information, finns det också en ökande trend där falska nyhetssidor används för att sprida desinformation. Ett välkänt exempel på en fejkad nyhetssida är "Denver Guardian," som påstod sig vara en nyhetssajt, men i själva verket var skapad för att sprida falsk information under presidentvalet i USA 2016. Sidan publicerade en fabricerad artikel om att en FBI-agent kopplad till Hillary Clintons e-postutredning hade hittats död under mystiska omständigheter.Exempel på falska hemsidor: Apple och Gucci
År 2013 stämde Gucci flera falska sajter som sålde piratkopior, och lyckades få många webbplatser nedstängda. Dessa sidor var så välgjorda att många konsumenter trodde att de handlade från den officiella hemsidan, bara för att inse att de hade blivit lurade. Apple har varit ett frekvent mål för bedragare som skapar fejkade versioner av deras officiella webbplats. Dessa sidor använder till exempel Apples logotyp och design för att lura besökare att lämna ifrån sig sin personliga information och betala för frakt av "gratisprodukter". Även fejkade versioner av Apples kundtjänst har rapporterats.Kontrollera fejkade webbplatser i 6 steg
Nu när vi har gått igenom vad fejksidor är och hur de fungerar, låt oss titta närmare på hur du kan skydda dig. Här är sex enkla steg du kan följa för att kontrollera om en webbplats är äkta eller inte:
- Undersök url:en noggrant: Fejkade sidor på nätet använder ofta url:er som liknar de riktiga, men med små skillnader, som att byta ut bokstäver eller använda en annan domänändelse. Till exempel kan en falsk Apple-webbplats använda "applestore.com" istället för "apple.com".
- Granska källorna på nyhetssidor: Fejkade nyhetssidor brukar ofta ha länkar till obskyra eller icke-existerande källor. Om du läser en artikel som verkar misstänkt, försök hitta de ursprungliga källorna till informationen. Legitima nyhetssidor refererar till trovärdiga källor och journalister, medan fejksidor ofta länkar till andra osäkra sajter eller använder vaga påståenden utan belägg.
- Sök efter säkerhetscertifikat: Kontrollera om webbplatsen använder https i sin url, vilket indikerar att den har ett säkerhetscertifikat. Även om detta inte garanterar att webbplatsen är legitim, är det en viktig säkerhetsåtgärd. Leta efter stavfel och dåligt språk: Fejksidor tenderar att ha dåligt skrivna texter med stavfel eller grammatiska misstag. Detta gäller både fejkade nyhetssidor och sidor som försöker efterlikna legitima varumärken.
- Dubbelkolla bilder och layout: Bedragare som skapar fejksidor kopierar ofta bilder och design från legitima källor, men det är vanligt att kvaliteten på bilderna eller layouten är sämre. Om bilderna ser suddiga eller felplacerade ut, eller om layouten känns amatörmässig, bör du vara på din vakt.
- Leta efter kontaktinformation: Legitima webbplatser har vanligtvis tydlig kontaktinformation, inklusive en fysisk adress och telefonnummer. Om en webbplats saknar denna information eller om kontaktuppgifterna verkar misstänkta, kan det vara en varningssignal.
Fejksidor på nätet blir allt vanligare och kan ha allvarliga konsekvenser, från identitetsstöld till spridning av desinformation. Använd de här sex stegen för att hålla dig säker online och alltid vara skeptisk mot webbsidor som verkar för bra för att vara sanna. Du kan också dela denna information med vänner och familj för att hjälpa dem att också skydda sig mot fejksidor.