Perspektivet har tvingat ledare till en omöjlig balansgång.Vikten av att integrera nya säkerhetsfunktioner parallellt med stora förväntningar på att investera och utveckla ny innovativ digitalteknik, något som orsakat kompromisser som äventyrat båda målen. Den senaste forskningen från Experis visar att säkerhet och innovation inte är varandras motsatser, utan kan driva varandra framåt.
Att integrera säkerhetstänk redan i utveckling- och innovationsfasen
Experis forskning identifierade en grupp organisationer kallade ”Front Runners” – företag som representerar cirka 24% av urvalet. Dessa företag presterar inte bara bättre, utan närmar sig även balansgången mellan säkerhet och innovation på ett fundamentalt annorlunda sätt. Front Runners integrerar säkerhetstänkande i varje utvecklingsfas, istället för att behandla säkerhet som en avslutande kontrollpunkt. De ser säkerhet som en konkurrensfördel, snarare än en kostnadsfaktor eller ett krav på efterlevnad, när de driver digital innovation och utveckling.
De mest effektiva organisationerna har omstrukturerat sina team och processer för att eliminera traditionella silos mellan säkerhet- och utvecklingsteam. De arbetar numera som ett team mot gemensamma affärs- och applikationsmål, inte som konkurrerande team med olika prioriteringar och perspektiv på tjänsterna som ska utvecklas, testas och lanseras.
Varför även bra teknik misslyckas utan mänsklig anpassning
Helen Remnås betonar att framtidens IT säkerhet inte bara handlar om AI teknik, avancerade övervakningssystem och sårbarhetstester utan om människor och processer. Endast 37% av organisationerna i Experis undersökning rapporterade att deras övergripande riskstrategi är nära kopplad till cybersäkerhet. Detta understryker en viktig insikt: Säkerhet är inte bara en teknisk fråga, utan en fråga om organisatorisk struktur, människor och inte minst löpande utbildning. Även de mest avancerade säkerhetssystemen misslyckas när de inte är anpassade till verkliga arbetsflöden och enskilda individers dagliga arbetssituation.
Att se bortom motsättningar mellan innovation och säkerhet
För att undvika att hamna på efterkälken måste organisationer integrera IT säkerhet och innovation. Enligt, Helen Remnås, är en bra start att hantera nedanstående punkter i de interna strategiska diskussionerna.
- Säkerhet genom design: Istället för att eftermontera säkerhet, integreras den från början, vilket säkerställer skydd i varje utvecklingsstadium.
- Människocentrerad säkerhet: Teknik ensam räcker inte; system designas för att passa verkliga arbetsflöden, vilket gör säkert beteende till det enklaste valet och det mest effektiva.
- Integrerade team: När säkerhet ses som en möjliggörare, främjar det samarbete genom team med gemensamma mål och ansvar.
- Strategisk fördel: Samtidigt som cybersäkerhet höjs från efterlevnad till en konkurrensfördel, särskilt i hårt reglerade industrier, så skapas strategiska fördelar.
- Kulturell anpassning: Cybersäkerhet är inte bara ett IT ansvar; det är inställning där alla i hela organisationen spelar en viktig roll. Ett strategiskt arbete som startar i ledningen, som med stöd från IT teamet, ska formulera, implementera och uppmuntra ett perspektiv och en kultur där cybersäkerhet ses som en konkurrensfördel.
Från efterlevnad och kontroll till acceleratorer: Omdefiniera säkerhetens kärnsyfte
Experis senaste forskning och CIO rapport levererar ett tydligt budskap: Den gamla sanningen som ställer IT säkerhet mot innovation är inte bara föråldrad – den är en risk. Organisationer som håller fast vid den gamla inställning kommer att hamna efter de aktörer som har omfamnat IT säkerhet som en katalysator och accelerator för digital innovation snarare än en begränsande faktor och ett regelverk för efterlevnad.
De bästa organisationerna har redan omdefinierat sin teknologiska strategi genom att integrera IT säkerhet som en affärsmöjliggörare och en konkurrensfördel. De skyddar därmed inte bara sin egen organisation och intressenter från mycket kostsamma cyberbrott och incidenter, utan låter även perspektivet IT säkerhet driva innovation, vilket resulterar i agila, innovativa nya digitala tjänster med fortsatt stort förtroende avseende IT säkerheten hos kunder och övriga intressenter,
Avslutningsvis menar Helen Remnås att: Den verkliga frågan för dagens IT chefer och inte är; "Hur balanserar vi säkerhet och digital innovation?" utan snarare, "Hur kan vi använda hela organisationen i företagets säkerhetsskyddsarbete för att skapa förutsättningar för mer och bättre digitala innovationen framåt?"
De aktörer som lyckas skifta säkerhetsfokus från efterlevnad och kontroll till innovation och acceleratorer bygger en varaktig konkurrensfördel!